“Ik verlangde terug naar de dagen waarop we zwart-witfilms keken in de schemering, waardoor alles in mijn slaapkamer zwart-wit werd. Alles, behalve onze binnenkanten die opgloeiden door alles heen, dwars door onze ribbenkasten en lederhuid, opperhuid en hoornlaag tot ze elkaar raakten.”

24495091Waar gaat dit boek over?
De Mannen van Raan is het verhaal van de liefde die opbloeit tussen Per en Raan, die vervolgens net zo zo plotseling weer uitdooft. Per is programmeur en leeft een redelijk afgezonderd bestaan, iets waar hij zelf voor kiest en ook prettig vindt. Wanneer hij Raan ontmoet, die in hetzelfde gebouw als hij werkt, verandert dit. Ze worden verliefd en Raan helpt Per uit zijn grot te ontsnappen: ze kookt voor Per, hij wordt aan haar moeder en broers voorgesteld en ze doen veel leuke dingen samen. Kortom, alles lijkt goed te gaan. Maar als Per gaandeweg Raan beter wilt leren kennen, neemt zij steeds meer afstand. Hun relatie loopt niet meer zo op rolletjes als eerst. Per vindt het vreemd dat Raan met haar 26 jaar nog bij haar moeder en broers woont, maar zet zich hier overheen. Als er dan steeds meer mannen uit het verleden van Raan opduiken en zij met enige regelmaat van de radar verdwijnt, om een paar dagen later vervolgens zonder enige uitleg weer terug te keren naar Per, gaat dit wringen. Door middel van lijstjes en schema’s probeert Per een grip te houden op zijn leven en Raan, iets wat hem maar nauwelijks lukt. Raan begint hem langzaamaan te ontglippen en de grote vraag is: wie zijn nu toch de mannen van Raan?

Waarom is het saai?
De gemiddelde romanlezer heeft vaker wel dan niet verhalen gelezen over de liefde, een overschot of juist tekort aan mannen, een scala aan ingewikkelde meisjes voorbij zien komen en ontelbare keren gelezen over liefdes die de ene keer wel, en de andere keer weer niet werken. Als we eerlijk moeten zijn dan is verliefdheid, de liefde of hoe je het ook wilt noemen, een uitgekauwd thema. Waarom zouden we hier nog over willen lezen? En tja, laten we eerlijk zijn: een hoofdpersonage dat programmeur is en zijn leven in lijstjes probeert te vatten is nou ook niet bepaald spannend.

Wie zou je dit boek aanraden?
Hoewel de liefde een universeel thema is in de literatuur, wil dat niet (altijd) zeggen dat dit dan ook meteen een uitgekauwd thema is. Er zijn gelukkig genoeg auteurs die hier het tegendeel van bewijzen en Martine de Jong is er hier één van. Als je er van houdt om je onder te laten dompelen in een origineel en bij vlagen frustrerend – maar ook herkenbaar – liefdesverhaal met de nodige spanning, lees dan De mannen van Raan. Want: waarom durft Raan zich niet volkomen aan Per te geven? En wie zijn nou toch die mannen?!

Waarom zou ik het lezen als het saai is?!
In De mannen van Raan laat Martine de Jong zien dat ze naast succesvol blogger ook een geboren romancier is. Ze heeft een roman geschreven die bol staat van de fijne zinnen en even zo prettig wegleest. Met Per en Raan heeft ze twee boeiende en gecompliceerde personages geschept die beiden trekjes hebben die iedereen wel kan herkennen. Ze laat zien dat de liefde niet logisch is en dat verliefd zijn vaker vermoeiend dan leuk kan zijn, zeker als je er niet genoeg voldoening uit haalt. Ook zitten er tal van grappige en ongemakkelijke scènes in die je als lezer spontaan door de grond laten zakken. Een leuk – en genant – voorbeeld hiervan is wanneer Per in een wantrouwige bui in het huis van Raan en haar familie inbreekt, in de hoop een verklaring te vinden voor haar gedrag. Uiteraard kan zoiets nooit goed gaan, want op het moment dat Per iets op het spoor is komt net een van Raans broers thuis, waardoor Per een onhandige vlucht naar de tuin van de buren moet maken, om toch net gesnapt te worden door broer lief, die met lichte verbazing en genoegdoening Per zijn onhandige vlucht ziet maken. Tegelijkertijd is De mannen van Raan een verhaal van een gecompliceerd en mysterieus meisje met een verleden. Een aanrader voor iedereen die zin heeft in een zowel tragisch als komisch liefdesverhaal met mysterieuze, onheilspellende en boeiende personages.

Waardering: 3,5/5

Maritza Dubravac is our no. 1 columnist, writing about her bookstore life. Besides organizing the YA book club with us, she’s a mean cook and bakes the free tasties for those evenings. She also writes for Books & Bubbles, Hebban.nl about books and sometimes dabbles in food writing atNadelunch.com.

Author

Maritza Dubravac was Bored to Death's very first columnist. She writes about her life as a bookseller, hosts the YA book club with us and is a mean cook. She also writes for Books & Bubbles, Hebban.nl about books and even dabbles in food writing as an editor for Nadelunch.com.

Comments are closed.