Voor elk boek dat tijdens de book club wordt gelezen vragen we aan een van onze leden om een review te schrijven van het boek. Zo kan iedereen die niet aanwezig was toch een beetje meegenieten! Voor de derde YA book club lazen we Half Bad bij Sally Green en Lieke Catsburg schrijft de recensie.

HalfbadHalf bad is het eerste deel in de Half Life – trilogie van auteur Sally Green. Het verhaal gaat over de wereld van nu waarin witte en zwarte heksen leven. De witte heksen zijn ‘goed’ en heersen over de heksenwereld. De zwarte heksen daarentegen zijn slecht en worden opgejaagd door witte heksen. De zestienjarige Nathan voelt zich nergens thuis, naast de witte kant van zijn moeder heeft hij namelijk ook de duistere zwarte kant van zijn vader Marcus geërfd. Marcus is de meest gevreesde en gewelddadige zwarte heks die er ooit heeft bestaan. Op zijn zeventiende verjaardag krijgt iedere heks van zijn ouders drie cadeaus en een gave. Zou Nathan, half zwart/half wit, de gave van het goede of het kwade ontvangen? Hier wordt het hele verhaal naartoe geleefd. Dwars door Engeland zoekt hij zijn vader voordat zijn zeventiende verjaardag aanbreekt. Maar hij wordt tegengewerkt door de raad van de witte heksen. Gelukkig ontmoet hij tijdens zijn zoektocht verschillende heksen die hem willen helpen.

Aan het begin van het boek word je direct meegezogen in het verhaal. Vertelt vanuit de tweede persoon zit je in een kooi, kun je niet ontsnappen en moet je iedere dag hetzelfde doen. Waarom zit je daar? Wie is zij? Hoe kom je daar weg?

Het antwoord op deze vragen vind je in de loop van het verhaal waarin weer omgeschakeld wordt naar de eerste persoon. Deze omschakeling gebeurt een aantal keer in het boek. Voor mij werkte dit verwarrend, helemaal omdat er steeds meer oppervlakkige personages geïntroduceerd worden die nauwelijks iets toevoegen aan het verhaal. De belangrijkste persoon voor Nathan is Annalise, een witte heks waar hij verliefd op wordt. Haar rol in het boek had wat mij betreft groter mogen zijn. Ze wordt geïntroduceerd in het eerste deel en duikt later nog op aan het einde van het boek. De ‘relatie’ tussen Nathan en Annalise doet mij dan helaas weer teveel denken aan een Twilight-achtige setting. En laten we eerlijk zijn, die fase zijn we allang ontgroeid.

Wat mij betreft had het boek een stuk dunner mogen zijn en misschien wel geen trilogie maar één deel. Ik vraag mij ook af wat er in hemelsnaam in het tweede en derde deel gaat gebeuren. Het open einde van het verhaal zet mij niet aan tot verder lezen. De afloop lijkt nogal voorspelbaar. Toch hoop ik ergens dat deel 2, Half Wild, nog voor verrassingen gaat zorgen. Dan toch maar lezen? Misschien wint mijn nieuwsgierigheid het, maar waarschijnlijk ben ik het boek tegen die tijd alweer vergeten.

Om toch met een positieve noot af te sluiten, denk ik zeker wel dat dit boek tieners van 14 tot 18 aanspreekt. Misschien dat het daarom ook zo’n internationaal succes is en er nog een kort verhaal getiteld ‘Half Lies’ is uitgebracht om de tijd tussen het eerste en tweede deel te vullen.

Author

Our younger sister of the book club! Posts by our YA book clubbers and for our YA book clubbers.

Comments are closed.