Gisteravond organiseerde SLAA een avond ter ere van Simone de Beauvoir. Wij mochten daarbij zijn. Aanleiding van de avond is de publicatie van de novelle ‘Misverstand in Moskou’. Een zogeheten herontdekking uitgebracht door uitgeverij de Geus.

Misverstand in Moskou gaat over het verval van een relatie na een bezoek aan de dochter van het echtpaar in Moskou. De publicatie is niet omontstreden omdat het de vraag is of de Beauvoir zelf wel wilde dat het boek gepubliceerd zou worden. Daarover later meer.

Op het program stond als eerst Hanneke Hendrix die in Misverstand in Moskou een paralel trekt naar haar eigen ouders. Die uit een ‘gat’ in Limburg komen. Aan de hand van 3 prachtige citaten neemt ze ons mee naar Limburg waar zij opgroeide tussen haar broers en de jongens in haar klas. Over haar eerste kennismaking met het feminisme: haar broer kocht het blad “opzij” voor hun moeder, Hanneke las het op de WC en doopte zichzelf tot feminist en verkondigde dit trots aan haar broer, die met een handgrasmaaier de heg aan het maaien was.  Zijn reactie daarop zorgde er voor dat Hanneke zich de daarop komende 15 jaar niet meer voor haar feminisme uit durfde te komen. Over haar beste vriendin die eigenlijk alleen haar beste vriendin was omdat er geen andere meisjes (behalve een met snottebel) waren in haar dorp en over de teleurstelling en misverstanden in de relatie van haar ouders. Ze raakt daarmee op grappige wijze aan de hoofdthema’s van het boek.

Hierna is het woord aan Karen Vintges, sociaal filosofe aan de UvA.
Zij vertelt over de relevantie van de Tweede Sekse, het belangrijkste boek van de Beauvoir. Ze vertelt dat de Beauvoir een ervaringsfilosofe was. Ook zijzelf was de vrouw waarover ze schrijft in de Tweede Sekse. De ondergeschikte in haar relatie met Sartre. Ze legt op eenvoudige wijze uit hoe mythes en patronen het ‘vrouw zijn’ vormen.

Na deze interessante inkijk in de filosofie van de Beauvoir, was het tijd voor de interbellum leesclub. Een leesclub die alleen boeken uit het interbellum leest, voor de Beauvoir maken ze echter een uitzondering (ze is ten slotte wel geboren in het interbellum). Aan de hand van het voorlezen van een interview met de Beauvoir en Sartre wordt de zaal meegenomen in het bijzondere pact dat deze twee intellectuelen hadden gesloten. Hierna lezen zij prachtige stukken voor uit verschillende werken van de Beauvoir en komen we er onder andere achter dat zij een huilebalk was (Sartre vroeg haar bijvoorbeeld ten huwelijk omdat ze maar niet stopte met huilen) maar bovenal een inspirerende vrouw die prachtige verhalen schreef en anders durfde te leven dan anderen in die tijd.

SLAA verzorgde deze prachtige avond in samenwerking met de Geus Uitgevers waar ook “Misverstand in Moskou” bij verscheen.

mm
Author

Bored to Death book club is set up by two sisters who love to read and have nothing better to do than to start a book club.

Comments are closed.