“Ik had bewust mijn seksualiteit aangepast zodat die meer lijn lag met de doorsnee mannelijke seksuele lusten.”

Marie Calloway (pseudoniem) balanceert met haar debuut op het randje van fictie en non-fictie. In haar debuut ‘waar ik goed voor was in jouw leven’ schrijft ze onder andere over haar ervaringen als sekswerker en haar affaire met een bekende schrijver. Deze literaire verhalen wisselt ze in dit bijzondere boek af met kritieken op haar werk. Zelf zegt ze dat een aardig deel van haar boek fictie is, maar hier zijn de meningen sterk over verdeeld.

16057319

Ook in het ‘echte’ leven balanceert Calloway op het randje van de fictie. Afgelopen zaterdag was ze voor een korte tijd in Nederland voor een aantal interviews en een leesclub bij Das Mag. De leesclub werd gehouden in een geweldig pand aan de Herengracht en onder begeleiding van Alma Mathijsen beloofde het een prachtavond te worden. Calloway dacht hier echter anders over.

Ze kwam (na het maken van een selfie in een van de prachtige spiegels) trillend en verlegen binnen. Mathijsen probeerde haar op haar gemak te stellen en na een paar slokken water leek ze zich te herstellen en kon er een kleine glimlach vanaf. Das Magazin had bedacht dat het leuk was om een quiz te houden alvorens de leesclub aanving om iedereen op zijn gemak te stellen. Na twee quizvragen over haar boek te hebben aangehoord – welke voornamelijk over het seksleven van de hoofdpersoon gingen – besloot Calloway plots de leesclub te verlaten, om niet meer terug te keren. Na enig aarzelen werd de leesclub zonder haar toch maar hervat. Hulde aan Alma Mathijsen die de avond alsnog met verve voortzette.

Het boek van Calloway en haar nerveuze reactie op de vragen die dit oproept lijken elkaar tegen te spreken. Haar beweegredenen om een boek als ‘waar ik goed voor was in jouw leven’ te schrijven kwamen dan ook aan bod. De discussies waren interessant en vurig. We spraken over feminisme en of Calloway met dit boek een feministisch werk heeft geschreven. Ik denk van wel, echter schrijft Calloway hier zelf over:

“Ik voelde me onbehaaglijk worden omdat ik opeens werd uitgeroepen tot een ‘feministische schrijfster’, want ik had mezelf nooit als zodanig beschouwd en het leek mij een enorme last.”

Feministe of niet, ze bewandeld in ieder geval een nieuwe weg. Ze praat open en eerlijk (tenminste in haar boek) over seks vanuit het perspectief van een vrouw. Soms plastisch en dan weer literair.

Calloway1

Het internet en het aannemen van een rol op het internet speelt een grote rol in haar boek. In het hoofdstuk ‘kritiek’ is te lezen wat mensen over Calloway op het internet te zeggen hebben:

“ik vind haar niet slecht omdat ze openlijk over haar seksleven schrijft – ik vind haar slecht omdat ze gewoon niet zo slim is en ze volgens mij vooral gebruikmaakt van shockeffecten om dat te verbergen”

Haar boek is daarmee – als we de uitgever mogen geloven – een aanklacht tegen het internet. Daar waar veel mensen de meest heftige en gruwelijke dingen schrijven over mensen die ze nooit hebben gezien.

Maar haar boek is volgens mij vooral een ‘grote fuck you’ (zoals een van de leesclub-deelnemers het mooi zei) naar de maatschappij. Waar iedereen zichzelf op internet net een beetje mooier laat doen overkomen, zet Calloway zichzelf vaak lelijk, slecht en onzeker neer en daarmee weet ze, hoe gek ook, behoorlijk wat sensatie om haar persoon te creëren.

Zelf maakt Calloway medogenloos gebruik van de kracht van het internet. Zo ook haar kijk op deze bijzondere avond:

Calloway

Calloway wil zelf graag dat haar boek wordt gezien als fictie en ik denk dat we haar daarin moeten volgen, ook al is het stiekem wel spannend om haar werk als non-fictie te lezen.

Author

Charlotte de Heer is the oldest of the founding sisters. Even though she's too busy for her own good, she'll find the time to write about books she's reading and places she's going.

Comments are closed.